Windenergie is een van de makkelijkste manieren om duurzame energie op te wekken. Er is een windmolen en daar zitten zogenaamde wieken of rotorbladen aan. Als er genoeg wind staat (windkracht 2 of meer) dan gaan de wieken draaien. Door dat de wieken gaan draaien, gaat er ook een dynamo mee draaien. En hierdoor wordt de energie opgewekt. In de meeste gevallen staan deze windmolens in de zee of direct naast de kust, omdat het hier veel harder waait dan in de rest van Nederland.
In Zeeland kennen we de zogenaamde windparken. Dit zijn grote parken die alleen maar bestaan uit windmolens. Deze liggen vaak in zee, maar zijn ook op het land te vinden. Het nadeel van windmolens op zee is de kostprijs. De prijs om een windmolen in zee te bouwen is vele malen hoger dan het bouwen van een windmolen op land. Waarom bouwen we dan niet alleen windmolens op het land? Zoals bij bijna ieder project of initiatief zijn er voor- en tegenstanders, voor de windparken op het land zijn er dus ook tegenstanders. Een kleine groep mensen omschrijft de windparken op het land als horizonvervuiling.
Zoals met bijna alles, zijn er voor én nadelen aan het opwekken van windenergie. Zo kan men als voordeel aandragen dat windenergie 100% duurzaam en milieubewust is, het onuitputtelijk en gratis is en dat het makkelijk op te wekken is. Enkele nadelen zijn echter de geluidshinder en het verminderen van een mooi uitzicht door het plaatsen van windmolens. Deze volledige lijst van voor- en nadelen van windenergie kunt u op onze website terug vinden onder de kopjes 'Voordelen van windenergie' en 'Nadelen van windenergie'.
Terug naar overzicht