Waterenergie

Waterenergie

Waterenergie is iets dat men vanuit vroeger al kent. Vroeger had een bakker al een waterrad naast zijn winkel of boerderij. Hiermee maalden ze onder andere graan, maar het werd ook gebruikt om de gewassen water te geven. Dus energie opwekken uit water is niet iets van de laatste jaren. Het opwekken van stroom uit water werd zelfs al voor het eerst toegepast in 1886. Een stuwdam kan regen- en smeltwater opvangen in een aangelegd meer. Een waterkrachtcentrale met stuwdam levert bij grote hoogteverschillen veel vermogen. Denk hierbij aan landen als Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk.

Een waterkrachtcentrale om stroom op te wekken

Een waterkrachtcentrale is een elektriciteitscentrale die stromend water gebruikt om een turbine te laten bewegen. Het hoogteverschil in het water is voldoende om de turbines en dus ook de generatoren aan te drijven. Daardoor zijn er geen fossiele brandstoffen nodig. Ook komt er geen CO2 vrij, wat deels voorkomt dat de aarde nog verder opwarmt. Omdat de brandstof dus natuurlijk water is, zijn de brandstofkosten zeer gering. Een dam of waterkrachtcentrale kan wel 50 tot 100 jaar in gebruik blijven. Noorwegen staat bovenaan als het gaat om energie opwekken uit water, zij wekken bijna 100% duurzame stroom op uit water. 

Voor- en nadelen waterenergie

Door energie op te wekken uit een duurzame bron, in dit geval water, beschermen we het milieu. Helaas zijn er naast de vele voordelen ook enkele nadelen te benoemen. 

Voordelen

Nadelen

Terug naar overzicht