Groene stroom

Het leuke aan stroom is dat (bijna) iedereen in Nederland er toegang tot heeft. Maar daar gaat natuurlijk het een en ander vooraf. Want waar komt die stroom vandaan? Heeft u een energie contract lopen en niet specifiek gekozen voor groene stroom? Dan is de kans groot dat de stroom is opgewekt in een energiecentrale die gebruik maakt van de zogenaamde fossiele brandstoffen, dit noemen we 'grijze' stroom. Deze manier van opwekken is niet erg goed voor ons milieu. Mede omdat er tijdens dit proces erg veel CO2 uitstoot is. Maar ook omdat de fossiele brandstoffen ooit op raken en ja, wat moeten we dan? 

En groene stroom dan?

Er zijn verschillende manieren om aan 'groene' stroom te komen. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energie bronnen zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Al deze bronnen zijn beter voor het milieu en stoten veel minder tot geen CO2 uit. Om groene stroom te mogen verkopen als energieleverancier moet men een zogenaamde garantie van oorsprong hebben. Dit is een bewijsstuk dat een energieleverancier moet hebben. Hier in staat de afkomst van de geproduceerde energie. Ook zou dit de garantie moeten geven dat er ergens in Europa duizend kWh is opgewekt uit zo'n duurzame energie bron. 

Vraag groter dan het aanbod 

In Nederland zien we dat er steeds een grotere vraag is naar groene stroom. Komt dit omdat er aantrekkelijke subsidies mogelijk zijn of omdat wij in Nederland ons druk maken over het milieu en de toekomst daarvan? Wij hopen natuurlijk het laatste, dat iedere Nederlander zich bewust is van de afkomst van stroom en het gevolg op ons milieu daarvan. De vraag naar groene stroom is een stuk groter dan het aanbod van groene stroom. Er wordt simpelweg minder duurzame energie opgewekt dan we graag zouden gebruiken.

Nederland en 'sjoemelstroom' 

Het gevolg hiervan is dat veel groene stroom op onze Nederlandse markt een goedkope Garantie van Oorsprong heeft. Dus als consument denkt men dat men groene stroom koopt die op een volledig milieubewuste manier is opgewekt (zon- of windenergie). Echter zit dat toch iets anders, de waterkrachtcentrales wekken namelijk ook op een duurzamere manier stroom op. Deze centrales bestaan al erg lang, dus als een bedrijf de Garantie van Oorsprong koopt van zo'n bedrijf dan levert deze dus 'groene' stroom, zonder dat het bedrijf daadwerkelijk heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van het opwekken van duurzame energie! Dus als u door het afnemen van groene stroom hoopt dat er daardoor meer groene stroom wordt opgewekt en er verder ontwikkelingen komen, dan kunt u het beste kiezen voor echte Nederlandse zonne-energie en windenergie of uiteraard groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in duurzame energiebronnen.

Soorten groene stroom 

Kort samengevat valt onder groene stroom alle energie die is opgewekt uit duurzame energie bronnen. Duurzame energie bronnen zijn bronnen die niet ten koste gaan van de natuur. Helaas zijn deze alternatieve milieubewuste manieren een stuk duurder. Er zijn verschillende 'duurzame' bronnen, die hiernaast voor u zijn uitgelicht