Energie uit biomassa
De meeste mensen kennen de duurzame energiebronnen wind, water en zon wel. Maar energie uit biomassa is een stuk minder bekend, terwijl dit wel een groot deel van onze 'duurzame' energie opwekt. Niet iedereen is het hier mee eens, maar dat het duurzamer is dan het gebruik van fossiele brandstoffen is een feit. Maar hoe duurzaam het precies is, daar zijn uiteenlopende meningen over.
Opwekken van energie uit biomassa
Energie uit biomassa wordt opgewekt voornamelijk opgewekt door de verbranding van organische materialen. Denk hierbij aan hout, plantaardige olie resten, mest of gft-afval. Er wordt ook gebruik gemaakt van vergassing of vergisting van deze materialen. Stroom en autobrandstof worden bijvoorbeeld gemaakt uit biomassa, daardoor verminderen ze het gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee zorgen ze voor het verminderen van de CO2 uitstoot. Nog belangrijker: biomassa raakt niet op, dit is bij fossiele brandstoffen wel het geval.
Voordelen van energie uit biomassa
- Beperkte CO2 uitstoot in verhouding met de huidige energiecentrales die op fossiele brandstoffen draaien.
- Biomassa is duurzaam omdat plantaardige en dierlijke resten 'altijd' beschikbaar zijn.
- De techniek op het gebied van biomassa is al ver ontwikkeld. Dit voorkomt dat de huidige techniek van biomassa snel verouderd raakt
- De bevoorrading kan altijd en op ieder moment plaats vinden. Bij wind- of zonne-energie is men afhankelijk van de wind of zon, bij biomassa dus niet.
- Omdat er bijvoorbeeld houtresten worden gebruikt voor de opwekking van de biomassa, is dit op grote schaal mogelijk. Houtresten zullen we altijd hebben omdat mensen nou eenmaal hout gebruiken.
- Het recyclen van afval dat daarna kan worden gebruikt als energie, is dus een win-win situatie. Zo kan bestaand afval nuttig gebruikt worden.
Nadelen van energie uit biomassa
- Omdat er weinig inzicht is in de productie, vervoer en verwerking van biomassa, is de duurzaamheid lastig tot niet te meten.
- Bij veel verwerking komen er schadelijke stoffen vrij. Dit komt vrij uit mest, rioolslib en sloophout. Het gaat dan om chloor, zwaveloxiden, fijn stof maar ook de broeikasgassen zoals methaan, lachgas en fluorgas kunnen dan vrij komen.
- De teelt van biomassa die speciaal voor bio-energie is kan wereldwijd de biodiversiteit en voedselproductie bedreigen. Omdat er hier door meer houtkap is en een tekort kan ontstaan aan akkergronden. Ook de productie van palmolie kan ten kosten gaan van het tropisch regenwoud.
- Duurzaam hergebruik is vooral hout en gft afval dat ontstaan is uit huishoudafval. De niet duurzame manier van het opwekken van deze energie wordt gedaan door gebruik te maken van voornamelijk kippenmest.
- Ook is er een kans dat er sociale gevolgen zouden ontstaan. Bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden, hier moet de kleinschalige landbouw wellicht plaats maken voor de massale teelt van bio-energie gewassen. Ook kan het hier in deze gebieden de natuur aantasten.
Terug naar overzicht